Week van de Werkstress: Stappenplan hulp vragen

Week van de Werkstress: Stappenplan Hulp vragen - Bach RESCUE

J e kan niet alles alleen oplossen. Het kan heel goed zijn dat er veel energie en spanning gaat zitten in werkzaamheden die je uitvoert. Misschien is het tijd om een keer hulp te vragen aan je collega’s. Wij geven je een praktisch stappenplan!

Stap 1: Identificeren

Probeer als eerste in kaart te brengen wat de krachten van jouw collega’s zijn. Misschien is de een beter in het maken van presentaties en de ander goed in het organiseren van een event. Een ‘lijst’ maken van je collega’s en waar ze goed in zijn zorgt ervoor dat jij in het geval van een probleem direct weet bij welke collega je moet zijn.

Stap 2: Signaleren

Meestal kom je er gedurende een langere periode pas achter dat je vastloopt op je werk. Hier een goede tip om daar alert op te blijven. Vraag elke dag aan jezelf voordat je begint aan je werk; Wat heb ik nodig om vandaag mijn werk af te krijgen, hoe ziet mijn planning er vandaag uit? Zo kom je er al snel achter of er veel obstakels in de weg staan die dag en of je de hulp moet inroepen van een van je collega’s (zie ook volgende punt).

Stap 3: Inroepen

Je weet waar je tegenaan loopt en je weet wie je erbij kan helpen. De volgende stap is die collega te vragen je te helpen. Het is fijn als je dit zo concreet mogelijk kan doen. Check altijd eerst of iemand tijd voor je heeft. Zet van te voren puntsgewijs op papier waar je tegenaan loopt. Schrijf eventueel ook suggesties op voor oplossingen, zo kan je concreet omschrijven hoe je verwacht dat je collega je kan helpen en laat je ook zien dat je er al over na hebt gedacht.

Stap 4: Alarmeren

Als je er zelfs met hulp van je collega’s niet uit komt is het verstandig om je leidinggevende of supervisor te benaderen. Ga in gesprek over waarom je deze taak niet kan volbrengen en wat je daarvoor nodig zou hebben. Dat is niet falen, het is inzien waar je grenzen liggen. In principe is dit ‘Inroepen’ op hoger niveau. Het kan zijn dat je de ondersteuning krijgt die je nodig hebt, het kan ook zijn dat ervoor wordt gekozen om een taak over te dragen.

Stap 5: Overdragen

Een conclusie kan zijn dat jij niet de juiste persoon bent voor deze taak. Dat is helemaal niet erg, net zoals je collega’s heb jij ook sterke punten waar je veel meer uit jezelf kan halen. Wanneer dit gebeurt is het wel van belang dat je de volgende persoon die ermee aan de slag gaat goed inlicht over de obstakels waar jij al tegenaan bent gelopen. Zo weten zij goed van te voren wat hen te doen staat.

#WeekvandeWerkstress #Straaluitwaterinzit


Ondersteuning nodig?

Iedereen krijgt wel eens te maken met een RESCUE momentje, dan is het helemaal niet erg om hulp te vragen. Hoe zorg je er echter voor dat jij, naast de hierboven genoemde tips, je niet uit het veld laat slaan en de balans vindt?

Week van de Werkstress: Stappenplan hulp vragen

RESCUE Plus met vitamine B5*

Neem RESCUE Plus. *Ondersteunt in stress-situaties en ondersteunt bij spanning en inspanning!
Lees meer »

Inloggen

Wachtwoord vergeten?