Waarom knuffelen helpt tegen stress

Knuffelen tegen stress - Bach RESCUE

Knuffelen zorgt voor rust en verbondenheid, je bloeddruk daalt,
de hartslag wordt lager en het stresshormoon cortisol wordt minder. Maar wat doet het nog meer…

Z eg eens eerlijk; hoelang is het geleden dat jij je partner spontaan hebt geknuffeld, en dan ook nog eens minstens twintig seconden? De welgemeende knuffel, het echte contact verdwijnt steeds meer naar de achtergrond. Zeker in deze tijden waarin mensen meer stress ervaren en knuffelen met familie en vrienden wordt afgeraden.

Te druk voor echt contact

We zijn druk, druk en nog drukker. We rennen en vliegen van de ene afspraak naar de andere. Hebben ontzettend veel to-do’s op onze planning staan. Niet alleen jij, je partner en kinderen net zo. Ieder heeft zijn eigen leven en je mag blij zijn wanneer ze allemaal tegelijk aan tafel zitten voor het eten. ‘s Morgens wanneer je naar het werk gaat krijg of geef je jouw geliefde nog een vlugge kus wellicht. Datzelfde geldt voor wanneer je thuiskomt na een drukke dag werken. Of voor het slapen gaan. Het contact dat er nog is, is vluchtig. Minder intensief, want wie heeft er nou nog twintig seconden tijd voor een knuffel…

Waarom knuffelen goed is tegen stress

Wanneer we knuffelen (omhelzen, strelen en aaien), helemaal bij huid op huid contact, komt er een hormoon in je lichaam vrij genaamd oxytocine. Dit stofje zorgt voor rust en verbondenheid. Heel belangrijk in een relatie met je geliefde, kind, familie of vrienden. Maar het doet meer, je bloeddruk daalt, de hartslag wordt lager en het stresshormoon cortisol wordt minder. Mooi voor als je een baan hebt dat veel van je vraagt en waarbij je alle zeilen bij moet zetten. Hoe langer en intenser we knuffelen, hoe heftiger het effect. Oxytocine wordt niet voor niets het knuffelhormoon genoemd.

Maak tijd voor knuffelen

Met alle hectiek van tegenwoordig is het dus juist verstandig om meer te knuffelen* als je stress ervaart.

  1. Heb je een pittige dag op je werk gehad; knuffel als je thuiskomt met je geliefde. Je voelt direct verlichting.
  2. Is er geen partner in de buurt, en heb je wel een huisdier zoals een kat of hond? Knuffelen maar!
  3. Sta je ‘s ochtends vroeg op en ben je blij als je kids op tijd op school zitten? Vergeet ze niet een heerlijke knuffel te geven. Niet alleen voor jezelf, je kinderen varen er ook wel bij.

Oké het hoeft niet per se twintig seconden te zijn, het gaat er in ieder geval om dat het niet vluchtig gebeurt. We gaven al aan, hoe intenser en langer de knuffel hoe meer effect deze heeft. Bovendien zijn deze knuffels gratis, ze werken meteen, hebben geen bijwerkingen (zoals bij medicijnen wel het geval kan zijn), iedereen kan ze geven en ontvangen. Probeer het eens!

*Knuffel in deze periode alleen met personen waarbij dat mag.


Ondersteuning nodig?

Iedereen krijgt dus wel eens te maken met een stressmomentje, zeker nu. Bach RESCUE Plus bevat vitamine B5 en B12. B5 ondersteunt niet alleen tijdens spannende tijden, maar ook bij stressvolle situaties. Waarbij vitamine B12 juist bijdraagt aan onze geestelijke veerkracht en een heldere geest, wat goed is voor onze gemoedstoestand.

Inloggen

Wachtwoord vergeten?