Waarom sporten gezond is bij stress

Waarom sporten gezond is - BachRESCUE

S porten, misschien niet iets wat er hoog op je to-do lijstje staat. Sterker nog, veel mensen nemen er geen tijd voor of hebben er geen tijd voor over. Immers zijn er talloze anderen dingen die je misschien veel leuker vindt om te doen. Naast een gezond lichaam heeft sporten ook invloed op je stresslevel. Bewegen stimuleert je vetverbranding, je ademhaling en bloedsomloop, waardoor er meer zuurstof in je hersenen komt en je alerter bent en het je denkvermogen bevordert.

We weten allemaal dat voldoende bewegen gezond is. Een half uurtje bewegen per dag is eigenlijk een must, volgens diverse onderzoeken. Zeker wanneer je een kantoorbaan hebt en daardoor weinig van je plek komt. Zit je daarbij ook nog eens achter een beeldscherm verstopt, dan kan het zomaar zijn dat je weinig daglicht ziet en je lichaam te lang in dezelfde houding zit. Je merkt het vast wel, dat wanneer je dan eindelijk wel achter je bureau vandaan komt, je stijver bent dan goed voor je is. En in een eerder artikel gaven we al aan dat veel licht zorgt voor een positief gevoel ».

Waarom regelmatig bewegen je humeur verbetert

Wanneer je regelmatig beweegt, zorgt dit ervoor dat je op alle fronten fitter bent. Spieren en gewrichten worden soepeler en sterker. Uiteraard kan je sporten om meer calorieën te verbranden dan je binnenkrijgt (hiervoor moet je misschien ook je eetpatroon aanpassen) en je letterlijk en figuurlijk lekkerder in je vel komt te zitten. Je conditie verbetert. Maar het is meer dan dat.

Doordat je vetverbranding op gang komt en er meer zuurstof naar je hersenen gestuurd wordt, kunnen je brein betere keuzes maken. Een fitter lichaam is dus meer bestand tegen invloeden en prikkels van buitenaf. Door meer te bewegen, maakt je lichaam endorfine en dopamine (neurotransmitters genaamd) aan. Deze stofjes geven je een euforisch en goed gevoel. Met als resultaat dat je mentale weerbaarheid ervan omhoog gaat. Waardoor je stressniveau daalt. Je bent mede daardoor minder snel geneigd om te kiezen voor ongezonde voeding en gewoontes. En als we ook nog eens vertellen dat mensen die regelmatig actief zijn, tevredener zijn over hun lichaam is dat helemaal een win-win situatie.

Zoek een sport die bij je past

Meer bewegen werkt alleen als je daadwerkelijk iets vindt dat bij je past. Ben jij geen hardloper, maar vind je het wel fijn om buiten te zijn? Trek er dan op uit en ga lekker wandelen. In het weekend, ‘s avonds of gewoon tijdens de lunchpauze met je collega’s. Je komt er energieker van terug en kunt er weer volop tegenaan. Pak wat vaker de fiets in plaats van de auto. Lijkt het je leuker om samen te sporten? Denk dan eens aan yoga of zwemmen, en zorg dat je lichaam en geest weer in balans komen.

Waarom sporten gezond is bij stress

RESCUE Plus met vitamine B5*

Neem RESCUE Plus. *Ondersteunt in stress-situaties en ondersteunt bij spanning en inspanning!
Lees meer »

Inloggen

Wachtwoord vergeten?