Met deze 5 tips ervaar je geen stress tijdens kerst

Met deze 5 tips ervaar je geen stress tijdens kerst

E en goede voorbereiding is het halve werk, zo ook bij kerst. Het scheelt een heleboel stress als je van tevoren weet wat je moet doen en wat je te wachten staat! Wij geven je een aantal tips om jouw kerststress als sneeuw voor de zon te laten verdwijnen.

1. Luister naar je eigen gevoel

De feestdagen zijn vaak momenten dat er heel veel ‘moet’. Je voelt je verplicht om langs jouw ouders, je schoonouders, of misschien wel je vrienden te gaan. Heb je zelf een gezin met kinderen, dan wil je misschien ook gewoon even quality-time met deze lieverds doorbrengen. Maar hup je zit alweer in de auto, omdat je ook nog even langs je opa en oma wilt die je anders veel te weinig ziet.

Het is een feit dat veel mensen zich geleefd voelen deze dagen, want je hebt al helemaal geen zin in gezeur. Met als gevolg dat je waarschijnlijk iets scherper reageert op een goedbedoelde opmerking of het enthousiaste gegil van je kids niet eens meer aankunt. Je voelt je moe, uitgeput en totaal niet gezellig. Terwijl het daar juist wel om gaat. Overleg met je partner en je kids wat ze het allerliefste willen doen. Kies, en laat je keuzes weten aan de rest van de mensen om je heen. En wie weet breng jij een van de kerstdagen lekker gezellig thuis door in je pyjama en hebben jullie de tijd van je leven!

2. Voorbereiding

Ga je aan de slag met een heus kerstdiner, of is het jouw taak om de kerstcadeaus, de kerstkaarten en de kerstversiering aan te schaffen. Het is handig om een budget te hebben voor de feestdagen, stel van tevoren op hoeveel je wilt uitgeven aan kerst. Denk hierbij niet alleen aan de kosten van je ingrediënten voor het diner maar ook eventuele versieringen of cadeaus.

Met het budget in je achterhoofd kan je nu een menu gaan bedenken voor je kerstdiner, er zijn ontzettend veel recepten te vinden dus laat je inspireren. Maak ouderwets een boodschappenlijstje (een planning), dat zorgt nog steeds voor meer overzicht. En verdeel de klussen. Kinderen vinden het vaak geweldig om mee te helpen met de kerstversiering op te hangen, of om de tafel mooi te dekken met het kerstservies. Het is trouwens totaal geen schande als je vraagt aan je familie of ze ook een gerecht willen bereiden, of beter nog, zelf mee te nemen. Op die manier blijft er meer tijd over voor tijd voor elkaar.

3. Boodschappen doen

Veel mensen gaan vlak voor kerst alle boodschappen doen, de drukte in de supermarkt en de kans dat iets er niet meer is kan zorgen voor onnodige stress. Maar, met een goede lijst uit tip 1 weet jij wat je van tevoren al aan kunt schaffen. Haal ruim op tijd alle ingrediënten in huis zoals chocolade, afbakbroodjes, kerststol, noten, drank en andere producten die lang goed houdbaar blijven. Bewaar alleen de aankoop van de verse ingrediënten tot het laatste moment.

Als je echt iets specifieks nodig hebt vraag dan in de supermarkt of ze het voor je opzij willen leggen, zodat je zeker weet dat je niet mis grijpt. Een andere optie is om je boodschappen thuis te laten bezorgen, zo kan je zonder de drukte van de winkel al het lekkers in huis hebben om een feestmaal mee te maken!

4. Rustmomenten pakken

Ervaar je toch stress door de feestdrukte, dan zou het zomaar kunnen zijn dat je juist te weinig rustmomenten pakt. Stress is ook een teken van je lichaam dat er niet genoeg ontspanning is. De boog kan nu eenmaal niet altijd gespannen zijn. Probeer naar je lichaam te luisteren, meestal heeft het gelijk. Merk jij fysiek aan je lijf dat jij je gehaast voelt, dan wordt het tijd voor een half uurtje helemaal niks. Een moment van bezinning. Of pak een uurtje en doe uitsluitend wat jij leuk vindt. Waar jij energie van krijgt. Is dat een boek lezen, een serie op Netflix kijken, muziek luisteren, een fikse wandeling in het bos. Waar kan jij jezelf weer mee opladen? Wissel dus de dingen af die ‘moeten’ met de dingen je ‘wilt’.

5. Geniet!

Als laatste tip willen we je aanraden om focus te leggen op het positieve. Dat je het goed doet en je er mag zijn, ook al zijn er dingen niet perfect. Vraag als het mogelijk is om hulp. Ze zeggen niet voor niets, ‘Hoe meer zielen, hoe meer vreugd’. Maar misschien het meest belangrijke: geniet van deze dagen! Bach RESCUE wenst je fijne feestdagen en een stressvrij 2020!

Ga jij met deze tips aan de slag? We zijn benieuwd naar jouw ervaring, deel het via onze Facebookpagina!

#Straaluitwaterinzit


Ondersteuning nodig?

Iedereen krijgt wel eens te maken met een RESCUE momentje. Hoe zorg je er echter voor dat jij je niet uit het veld laat slaan en de balans vindt?

Met deze 5 tips ervaar je geen stress tijdens kerst

RESCUE Plus met vitamine B5*

Neem RESCUE Plus. *Ondersteunt in stress-situaties en ondersteunt bij spanning en inspanning!
Lees meer »

Inloggen

Wachtwoord vergeten?