Signalen en tips bij een gestreste hond

Signalen en tips bij een gestreste hond -RESCUE Pets

Honden vertonen andere symptomen van stress, afhankelijk van de hond en de stresssituatie.
Lees meer over de signalen en tips bij een gestreste hond.

Het ene moment ben je lekker met je hond buiten aan het wandelen, het volgende moment wijkt je favoriete viervoeter niet van je zijde. Met de staart tussen de benen, trillende pootjes en een piepend geluid struikel je nog net niet over dat gestreste lichaampje.

Het kan een harde knal zijn veroorzaakt door onweer, vuurwerk, of een uitlaat van een motor die ineens voorbij scheurde. Of het zien van een indrukwekkende andere hond. Het feit blijft dat je hond ergens van is geschrokken en dit op deze manier op dat moment aan jou kenbaar maakt.

Honden vertonen verschillende symptomen van stress, afhankelijk van de hond en de stresssituatie. Hierbij laten we stress door pijn even buiten beschouwing. Honden kunnen uiteraard alleen non-verbaal met jou communiceren. Nu zijn het trillen/beven, piepen en de staart tussen de poten herkenbare tekenen van een stress-situatie. Ken jij jouw huisdier goed genoeg om de andere signalen ook te herkennen in een stressvol moment? En wat kun je ertegen doen?

Signalen gestreste hond (die minder bekend zijn)

 • Blaffen: elke hond blaft, vaak om aan te geven dat iemand zich binnen zijn domein begeeft. Overmatig blaffen kan echter een hele andere reden hebben, denk aan eenzaamheid, angst of als ze zich bedreigd voelen.
 • Kwijlen: ook voor het kwijlen zijn talloze redenen te bedenken. Alleen wanneer een hond overmatig kwijlt, kan dit een teken zijn dat het stress ervaart. Veel voorkomende situaties zijn tijdens een autorit of een bezoek aan de dierenarts.
 • Overmatig likken of krabben: merk je dat jouw hond zichzelf regelmatig likt of krabt? Soms wel tot bloedens aan toe. Nu kan de oorzaak een allergie zijn, bijvoorbeeld tegen bepaalde voeding, pollen/gras of vlooien. Wanneer je dit kunt uitsluiten, kan een andere oorzaak verveling of stress zijn. Hierdoor beginnen ze te likken aan hun poten of andere lichaamsdelen. Als verveling de oorzaak is, dan kunnen speeltjes enz. helpen om de stress te verminderen.
 • Tongelen: heeft een hond net gegeten, dan kan hij nog even lekker smakken en met zijn tong zijn lippen aflikken. Niet heel gek natuurlijk, datzelfde gedrag zien we ook bij mensen. Wanneer een hond zijn tong echter veelvuldig over zijn neus laat gaan of het puntje van zijn tong laat zien (tongelen genoemd) en niet net gegeten heeft, kan dit een teken zijn van stress.
 • Plassen in huis, overdreven markeren of diarree: is het je wel eens overkomen, dat je viervoeter in huis of tijdens een wandeling buiten meer dan normaal een klein plasje doet? Wellicht gooi je het op het territoriumgedrag, zoals veel mensen denken dat dit de oorzaak is. Toch is dit veel vaker een teken van stress.

Ervaring Kim –  “Onze hond is echt een held (NOT), altijd al erg schrikkerig geweest ook. Zeker toen ze nog wat kleiner was. In de herfst als het weer onstuimiger werd, dan wilde ze bij slecht weer niet eens meer naar buiten. Het gebeurde nog wel eens dat ze daardoor binnen plaste. Dat moest veranderen! Ze krijgt nu RESCUE Pets druppels direct op haar tong en ze vindt de druppels zelfs lekker. Wanneer het nu onweert kijkt ze nog wel even op, en gaat daarna verder waar ze mee bezig was. Gelukkig durft ze ook weer gewoon naar buiten. Zij blij, wij blij!”


Tips bij een gestreste hond

Wanneer bovenstaand gedrag als oorzaak verveling heeft, dan kan je dit simpel oplossen door meer ruimte, meer beweging, meer aandacht of speelgoed te geven om de hond bezig te houden. Ook bij stress kan dit een oplossing zijn. Bij stress zijn er echter ook nog andere tips voor je hond:

 1. Train jezelf in het herkennen van stresssignalen: dit doe je door een goede relatie op te bouwen met je hond, zodat jouw hond je goed vertrouwt.
 2. Straf je hond niet: zeker wanneer je hond door stress een plasje in huis doet, lijkt het niet meer dan logisch om je stem te verheffen en duidelijk te laten merken dat je dit gedrag niet accepteert. De hond zal hierdoor alleen meer stress ervaren, wat zijn of haar gedrag niet ten goede komt. Blijf altijd rustig, niet alleen in je stem, maar ook in jouw eigen lichamelijke communicatie.
 3. Wees consequent: maak goede afspraken met de rest van het gezin, wat de hond wel en niet mag. Dit kan door goede commando’s met elkaar af te spreken, zodat iedereen hetzelfde commando geeft. Hierdoor ben je duidelijker tegen je hond, dat brengt structuur in zijn leven.
 4. Steun je hond: laat je hond zich veilig voelen in zijn omgeving, met zijn favoriete speelgoed in buurt op het moment dat er stress-situaties zich voordoen (onweer, vuurwerk). Laat een dag zo voorspelbaar mogelijk verlopen, met weinig nieuwe impulsen wanneer je weet dat hij stress ervaart. Honden zijn tenslotte gewoontedieren. Ga dus op oudjaarsdag, niet van hot naar her met je hond. Elke nieuwe prikkel kan een nieuw stressmoment veroorzaken. Komen er mensen op bezoek, vraag ze dan om de hond niet meteen aan te kijken of te aaien. Laat het van de hond zelf afhangen, deze komt vanzelf wel naar je toe.
 5. Kauwen: wist je dat kauwen een kalmerende werking heeft bij honden (en bij mensen ook overigens). Dit komt omdat er tijdens dat proces een stofje wordt vrijgemaakt die dit effect heeft. Kies voor passend speelgoed of een kauwstaaf, want het laatste dat je wilt is dat je pantoffels, schoenen of aan het meubilair gaan knagen.
 6. Neem een voedingssupplement bij stress: RESCUE® Pets Plus is een 100% natuurlijk voedingssupplement met vitamine B5* en B12, zonder alcohol die je hond *geruststelt waardoor hij of zij meer ontspannen is. Het versuft niet en kan in het drinkwater gedaan worden, direct op de tong of over het eten.

Inloggen

Wachtwoord vergeten?