5 Tips voor de lange autorit met je hond

Meer dan de helft van de Nederlandse gezinnen met een huisdier, neemt deze graag mee op vakantie. Toch heeft dat nog wel eens wat voeten in de aarde. Honden zijn immers van nature niet gewend om bijvoorbeeld een lange autorit te maken. Zeker als je jouw hond vanaf dat ze nog pup zijn niet meeneemt in de auto, kan deze nieuwe situatie voor je hond een onrustige onderneming betekenen.

Honden zijn bovendien nogal gevoelig voor stemmingen, emoties en hebben snel in de gaten dat er iets belangrijks staat te gebeuren. Naast dat je hond door deze verandering onrustig kan zijn, welke stresssignalen geeft je viervoeter nog meer aan voor en tijdens deze lange autorit en wat kun je ertegen doen?

Signalen gestreste hond wanneer de vakantie zich aandient

  • Veelvuldig blaffen: kan een teken zijn van eenzaamheid, angst, stress of als een hond zich bedreigd voelt in een onzekere omgeving.
  • Kwijlen: ook overmatig kwijlen kan een indicatie zijn dat je huisdier stress ervaart.
  • Overmatig likken of krabben: merk je dat jouw hond zichzelf regelmatig likt of krabt? Wanneer je kunt uitsluiten dat hier geen medische reden voor is, kan een andere oorzaak verveling of stress zijn. Hierdoor beginnen ze te likken aan hun poten of andere lichaamsdelen. Als verveling de oorzaak is, dan kunnen speeltjes enz. helpen om de stress te verminderen.

Wat kun je zelf doen voor je hond bij een lange autorit

  1. Veiligheid; zorg in ieder geval dat je huisdier veilig op de achterbank of in de kofferbak zit tijdens de autorit. Dit kan door middel van een stabiele transportbox of bench in de kofferbak, waarbij je hond of kat voldoende bewegingsruimte heeft. Zo’n transportbox geeft bovendien de nodigde rust en stabiliteit.
  2. Temperatuur; zorg ervoor dat de temperatuur in de auto aangenaam is (niet lager dan 20 graden) en natuurlijk laat jij je huisdier niet in de auto wanneer jezelf even een pauze neemt. De temperatuur in de auto loopt snel op en ook huisdieren hebben behoefte aan beweging. Dus wanneer je zelf je benen strekt, neem je kanjer even mee naar buiten. Blijf dan goed bij ze in de beurt, zodat ze vertrouwd met je blijven in de veranderde omgeving.
  3. Voeding; honden en katten kunnen een gevoelige maag krijgen door de onrustige situatie en het verschil in tempo van de auto. Het is verstandig om ze zes uur van de tevoren niet meer te voeden en ze tussentijds alleen voldoende water te laten drinken en geen hondensnacks te geven. Op die manier blijft de maag rustiger.
  4. Steun je hond; een lange autorit is een situatie die niet dagelijks voorkomt bij je huisdier. Hij of zij kan hierdoor van slag zijn. Geef je hond de controle over de situatie (waar mogelijk) door zijn omgeving voorspelbaarder te maken. Neem een bekende geur mee. Denk hierbij aan de hondenmand, dekentje met zijn of jouw geur, favoriete knuffel of jouw geruststellende woorden.
  5. Ondersteuning; je huisdier meenemen op vakantie blijft wel typisch een moment dat je hond of kat liever verstopt zit. Voor die momenten is er altijd nog RESCUE® Pets. Dit is een 100% natuurlijk voedingssupplement zonder alcohol die je hond gerust stelt waardoor hij of zij meer ontspannen is. Het versuft niet en kan in het drinkwater gedaan worden, direct op de tong of over het eten.

RESCUE Pets Plus ontspant en stelt gerust

Inloggen

Wachtwoord vergeten?