5 Tips om elke dag te kunnen ontspannen

Tips om elke dag te kunnen ontspannen - Bach RESCUE

H eb jij je volgende welverdiende vakantie al geboekt? Eindelijk er weer even uit, tijd voor jezelf en elkaar, het moment dat je kunt ontspannen van alle hedendaagse hectiek. Die vakantie is hard nodig, zodat jij je weer kunt opladen voor de rest van het jaar.

Hoe streng ben jij voor jezelf?

Toch is het gek dat we ons het hele jaar door gek laten maken met alles wat we moeten doen. Je huis aan kant, je kids mag het aan niets ontbreken en worden van voetbal naar zwemles en pianoles gebracht. Op je werk heb je logischerwijs diverse verantwoordelijkheden. Terwijl je sociale leven ook gewoon doorgaat, als het een beetje mee zit.

Elke dag zijn er momenten te bedenken die je even uit het veld kunnen slaan. Doorgaans is dit geen probleem, ben je flexibel en laat jij je niet gek maken. Kan je alle balletjes hoog houden, toch? Maar zeg eens eerlijk, hoe hoog leg jij die lat voor jezelf? Want diverse onderzoeken laten zien dat stress effect heeft op lichaam en geest. Wanneer je niet kunt ontladen of ontstressen, blijft die spanning bovendien in je lichaam zitten. Waardoor jij je lichaam geen tijd gunt om te herstellen. Mag en kun jij dan nog wel genieten? Niet alleen tijdens je vakantie, maar gewoon elke dag. Dat ene momentje voor jezelf waarin niets moet en alles mag.

5 Tips om elke dag te kunnen ontspannen

  1. Sporten; Ja je zult er echt aan moeten geloven. Sporten zorgt ervoor dat je niet alleen een gezonder lichaam krijgt, je geest krijgt tevens lucht waardoor je meer kunt relativeren. Het cortisolniveau blijft door chronische stress immers te hoog. Ga je sporten, zorg je onder andere voor een betere doorbloeding, waardoor afvalstoffen je lichaam sneller kunnen verlaten. Doordat je meer zweet, drink je tevens een extra glas (of twee) water en help jij je lichaam nog een handje met het lozen van die afvalstoffen. Je hoeft niet direct je hardloopschoenen uit het stof te halen, een half uurtje stevig wandelen tijdens je lunchpauze is al voldoende.
  2. Knuffelen met je huisdier; Van knuffelen is bekend dat het een stressverlagende werking heeft. Door het knuffelen komt het stofje oxytocine vrij, dit stofje verhoogt het geluksgevoel. Vooral kinderen voelen zich goed door het knuffelen van hun favoriete hond, kat of konijn. Heb je geen huisdieren, knuffel dan iemand die belangrijk voor je is en pak hem of haar eens lekker goed vast.
  3. Reserveer tijd voor jezelf; Spreek met je partner of je kinderen af dat je minimaal een half uurtje per dag tijd voor jezelf nodig hebt. Wat je in dat half uurtje gaat doen, bepaal je helemaal zelf. Niks moet, alles mag. Het gaat er vooral om dat je op dat moment niet gestoord mag worden en jij je even helemaal terug kan trekken. Zo gun jij jezelf de tijd om weer even op te laden. Daar heb jij niet alleen iets aan, je omgeving zal het ook waarderen 🙂
  4. Maak van je slaapkamer een rustige oase; Het klinkt misschien gek, maar als je slaapkamer opgeruimd is, de muren een licht blauwe of gele kleur hebben en jij plantjes in het raamkozijn of op je nachtkastje hebt staan, zorgt dit al voor meer rust. Zowel bij het slapen gaan als bij het wakker worden. Een opgeruimde slaapkamer geeft rust in je hoofd, een lichte kleur zorgt voor een beter humeur en ook wat groene plantjes heeft een gunstig effect op je gemoedstoestand. Dus laat de TV beneden in de huiskamer waar hij hoort, en zie de slaapkamer als een punt van rust, zonder al te veel afleiding. En laat die wekker niet snoozen, snoozen zorgt er vaak voor dat je alsnog weer in een diepe slaap valt en je bij de volgende toon van je wekker net zo brak wakker wordt.
  5. Geniet; Maak van die kleine momenten iets speciaals. Dat kan al heel eenvoudig. Hou je heel erg van koffie, versgemalen uit diverse werelddelen met zo’n lekker laagje room. Of kijk je al heel erg lang uit naar dat overheerlijke gerecht, dat je laatst in een of ander kookboek zag staan? Gun jezelf dat dan. Geniet van de voorpret om het te realiseren (thuis of buiten de deur, met of zonder je vrienden), dan smaakt de uiteindelijke beloning nog beter!

#Straaluitwaterinzit


Extra ondersteuning nodig?

Iedereen krijgt wel eens te maken met een RESCUE momentje. Hoe zorg je er echter voor dat jij je niet uit het veld laat slaan en de balans vindt?

5 Tips om elke dag te kunnen ontspannen

RESCUE Plus met vitamine B5*

Tijdens die momenten die wat extra aandacht van je vragen is er RESCUE Plus. *Ondersteunt in stress-situaties!
Lees meer »

Inloggen

Wachtwoord vergeten?