Pesten op het werk: wanneer plagen pesten wordt

Pesten op werk

G epest worden is nooit leuk, of je nu jong of oud(er) bent. In Nederland is pesten op de werkvloer best een serieus probleem. Meer dan een half miljoen mensen geeft aan op het werk weleens gepest te worden en bij 100.000 van hen gebeurt dit op structurele basis.

’Heb je al gezien wat ze nu weer aan heeft?’

Pesten op het werk kan allerlei vormen aannemen. Een grapje op z’n tijd is best leuk, maar als er constant grappen ten koste van een bepaalde persoon worden gemaakt, wordt dit een ander verhaal. Ook iemand expres negeren of buitensluiten kan onder pestgedrag vallen, net zoals roddelen, het laten uitvoeren van zinloze taken, imiteren of het beschadigen van eigendommen. Om nog maar te zwijgen over intimidatie of (fysieke) agressie. Het zijn maar enkele voorbeelden van pesten op het werk, die vaak in een combinatie voorkomen.

Gevolgen van pesten op het werk

Pestgedrag op het werk kan diverse negatieve gevolgen hebben, zowel voor de gepeste, als voor een team of collega’s. Kinderen geven aan dat ze een dag op school minder leuk vinden, als ze hebben gezien dat er iemand gepest werd. Dit is voor volwassenen niet anders, alleen kun je ‘school’ dan vervangen door ‘het werk’. De gevolgen voor de gepeste zijn misschien wel het meest duidelijk. Zo kunnen er lichamelijk klachten optreden, zoals hoofdpijn, buikpijn en slapeloosheid. Het is echter vooral de psychische impact die groot is. De gevolgen van pesten op het werk zijn vaak groot. Mensen die gepest worden, kunnen zich eenzaam, gestrest en depressief voelen en daarnaast te kampen krijgen met angst. Dit kan allemaal leiden tot uitval op het werk en/of burn-outklachten. Daarnaast heeft pesten impact op de sfeer binnen een team of op de werkvloer. Ook al is iemand niet direct betrokken bij het pesten, het niet weten hoe om te gaan met het pesten, kan behoorlijk wat spanning opleveren.

Zo herken je pesten op het werk

Pestgedrag onder volwassen is vaak subtieler, en daardoor moeilijker herkenbaar dan pesten onder kinderen. Wanneer is er geen sprake meer van ‘plagen’, maar van pesten? En hoe herken je pesten op het werk?  Als constant dezelfde persoon het mikpunt van spot is, dan is er waarschijnlijk sprake van pesten. Maar als iedere collega wel een keer aan de beurt komt, dan zou dit onder plagen kunnen vallen. Mocht je het idee hebben dat iemand op het werk wordt gepest, probeer er dan met de betreffende persoon over te praten. Zo hoor je hoe de persoon zich er zelf onder voelt en of je collega het als pesten ervaart. Om de herkenning van pesten op het werk te bevorderen is het ook een goed idee om dit onderwerp op de agenda te zetten bij jouw leidinggevende. Vanwege de grote gevolgen is het belangrijk dat hier aandacht aan wordt besteed en door er met het team over te praten voorkomen jullie samen dat het gebeurd.

Wat kun je doen?

Als je zelf gepest wordt op het werk kun je een paar dingen doen. Het is moeilijk, maar een belangrijke stap is om degene die pest te vertellen dat  je dit gedrag niet accepteert. Kijk daarnaast of er meer mensen zijn die door deze persoon worden gepest, zodat jullie het probleem samen aan kunnen pakken. Meld tot slot het pestgedrag bij een vertrouwenspersoon of leidinggevende. Eventueel kun je het pestgedrag ook bijhouden, zodat je jouw beweringen kunt staven bij je leidinggevende of vertrouwenspersoon. Merk je dat een collega het slachtoffer is van pesterijen op de werkvloer? Moedig hem/haar dan aan met de vertrouwenspersoon op het werk te praten. Daarnaast kun je het opnemen voor de gepeste door aan te geven dat jij vindt dat pestgedrag niet door de beugel kan.

Vitamine B5 en B12 ondersteunen bij stress

Als je te maken hebt met pesten op het werk kan dit best stressvol zijn. Mindfulness beoefenen is misschien een goede manier om je stress level omlaag te brengen. Daarnaast kun je baat hebben bij vitamine B5 en B12, twee vitamines die helpen om stress te verminderen. Je vindt deze vitamines in de Bach RESCUE Plus producten, die verkrijgbaar zijn in onze webshop.

Inloggen

Wachtwoord vergeten?