Opgeruimd huis, opgeruimd hoofd volgens Marie Kondo

Opgeruimd huis, opgeruimd hoofd volgens Marie Kondo

Heb je in de loop der jaren heel wat spullen om je heen verzameld en wil je daar nu wel eens vanaf? Tijd voor een grote opruimactie!

Sommige dingen zet je misschien op marktplaats of heb je net verpatst op de rommelmarkt in april. Die paar winterschoenen (een stuk of 6!) kunnen wel even onder je bed, naast die andere schoenen die daar al stof liggen te happen. En verrek, onder die stapel kleding vind je ineens die hometrainer weer terug die je een aantal jaar geleden per se wilde hebben om die extra kilo’s van de feestdagen er weer af te krijgen. Zodat je met de zomer eindelijk in die ene leuke bikini kan van twee jaar geleden. Waar het prijskaartje nog aan zit…

Herkenbaar?

Dus hoppa kom maar op met die schoonmaakwoede. De bezem gaat er letterlijk en figuurlijk doorheen. Wanneer je rondkijkt in je woonkamer zie je overal wel wat liggen. En de deur van de slaapkamers hou je angstvallig voor het gemak helemaal maar dicht. Om maar te zwijgen over de schuur in de tuin. Je kijkt verslagen om je heen. Ehm waar moet je beginnen. Je hoofd loopt inmiddels over. Je ziet door de bomen het bos niet meer. Kom je ermee weg door te denken; Morgen is er weer een dag?

Waarom wil je eigenlijk opruimen?

Vraag je eens af; Hoeveel van al die dingen heb je daadwerkelijk nodig? Hoe meer spullen, hoe minder overzicht. Minder overzicht zorgt voor meer onrust en chaos, vooral in je hoofd. Je kunt je daardoor minder ontspannen. De in Japan geboren opruimgoeroe Marie Kondo is van mening dat wanneer je orde en rust wil aanbrengen in je leven, je begint met rust aanbrengen in de ruimte om je heen.

Opruimen zoals Marie Kondo

Eigenlijk is het heel simpel. Dingen die je niet nodig hebt, gooi of geef je weg (aan een goed doel). Wil je zelf aan de slag? Hierbij een aantal tips uit de opruimprincipes van Marie Kondo:

  1. Begin klein; Wil je meteen rigoureus te werk gaan en gelijk alles aanpakken? Grote kans dat je na een paar uur alweer afhaakt. Begin klein. Maak een lijstje per kamer wat je wilt aanpakken en maak daarin kleine stapjes. Is je slaapkamer een doorn in het oog? Maak een verdeling tussen je kledingkast, je schoenen en de losse dingen die er in je kamer staan. Hoeveel opladers, boeken/tijdschriften, losse kleding, sportuitrusting en ander spul ligt er verspreid.
  2. Blijf consistent; Vind je het lastig om spullen weg te doen? Vraag jezelf af hoeveel spullen je de afgelopen maanden hebt gebruikt, of gedragen. Hangt er kleding in je kast die je het afgelopen jaar niet eens hebt gezien of gedragen, maar waarvan je denkt; goh handig voor later. Of; wie weet pas ik die over een jaar wel weer. Neem er afscheid van en doe het weg.
  3. Overzicht; Dit begint door al je kleding, ja inderdaad alles, op een grote hoop te leggen. Maak geen onderscheidt tussen je zomer- en winterkleding. Alles gaat op die hoop. Is het meteen overzichtelijk hoeveel je daadwerkelijk hebt. Of wat dacht je van die enorme berg met speelgoed van de kids. Niet schrikken!
  4. Wees kritisch en luister naar je gevoel; Een van de belangrijkste motto’s van Marie Kondo is toch wel of iets je die ‘sparkle of joy’ geeft. Want van alles om je heen zou je blij moeten kunnen worden. Pak een item vast en vraag jezelf af of dit je gelukkig maakt. Nee? Dan neem je er afscheidt van en komt het op de stapel; dit mag weg. Simpel toch?
  5. Nog een laatste kans; Marie Kondo gaat efficiënt te werk. Alhoewel dat voor sommige mensen wellicht nog net een stapje te ver is. Heb je die stapel kleding helemaal uitgezocht en de lading met ‘dit mag weg’ in een doos of vuilniszak gedaan, maar twijfel je toch? Zet die doos dan eerst op zolder neer en geef jezelf even de tijd om eraan te wennen dat het weg is. Heb je na een aantal maanden het geen seconde gemist, dan breng je de doos alsnog naar een goed doel of grofvuil.