Ontregeld door de zomertijd

Ontregeld door de zomertijd - Bach RESCUE

D e klok is weer een uur VOORuit, om het VOORjaar in te luiden. Dat betekent dat het ‘s ochtends langer donker is en ‘s avonds langer licht. Ooit is de zomertijd bedacht als energiebesparing. Maar is die gedachten niet allang achterhaalt?

Want zeg nou zelf, met die energiebesparing valt het tegenwoordig wel mee. Ieder huishouden maakt namelijk wel gebruik van energiezuinige apparatuur of lampen. Dat hele energiegebeuren is niet de enige discussie dat het verzetten van de klok met zich meebrengt. Veel mensen hebben moeite met de aanpassingen in hun dagritme, door de omschakeling van de winter naar de zomertijd, en kunnen hierdoor echt van slag zijn. Iets wat niet binnen een dag weer aangepast is. Laat staan wanneer je maandag weer gewoon aan het werk moet. Hoe productief ben je dan?

Van licht word je vrolijk, van donker slaperig

Net zoals bij dieren en planten, gaan mensen ook anders om met de hoeveelheid licht die er op een dag beschikbaar is. Als het buiten licht is wordt serotonine aangemaakt, hierdoor ben je vrolijker. In het donker produceert je lichaam juist melatonine, wat je lichaam vertelt dat je moet gaan slapen.

Met het verzetten van de klok voor de winter of zomertijd, al is het maar een uur, verstoor je in zekere mate de biologische klok van je lichaam. Voor heel wat mensen is het zo dat doordat het langer licht is, ze ook daadwerkelijk lastiger in slaap komen. Het kan zijn dat je hierdoor minder diep slaapt, waardoor je vermoeider wakker wordt.

Hoe reageer jij op de zomertijd

Natuurlijk is niet iedereen hetzelfde, en zal op dezelfde manier deze verandering ervaren. Toch zijn er verhalen en onderzoeken bekend die aangeven dat het soms wel een week of vier kan duren voordat je weer gewend bent aan de nieuwe situatie. Terwijl anderen juist vrolijker worden doordat ze meer daglicht zien, en er ‘s avonds vaker op uittrekken.

En jij? Loop je juist energieker en vrolijker rond omdat het langer licht is, of moet je echt even omschakelen?

Ondersteuning nodig?

Iedereen krijgt wel eens te maken met een RESCUE momentje. Hoe zorg je er echter voor dat jij je niet uit het veld laat slaan en de balans vindt?

RESCUE Nacht

Neem voor het slapen gaan Bach RESCUE® Nacht Spray en haal het beste uit jezelf!
Lees meer »