Tips en oefeningen om mindful te werken

Mindfulness op het werk

B en je op je werk altijd met drie verschillende taken tegelijk bezig? Raak je snel afgeleid door binnenkomende mails of vragen van collega’s? Dat voelt waarschijnlijk erg onrustig en de kans is groot dat je ’s avonds uitgeput, gestrest en met een vol hoofd thuiskomt. Ook als je aan het werk bent, is het belangrijk om in het moment aanwezig te zijn en bewust je werkzaamheden te verrichten. Het leven draait natuurlijk niet alleen om werk, maar je leeft wel tijdens het werken. Daarom kun je maar beter het beste van die uren op de werkvloer maken! Wil je ook mindfulness op het werk beoefenen? Lees dan snel verder voor onze tips en mindfulness oefeningen voor op het werk.

Geef aandacht aan je ademhaling

Onze ademhaling is vaak een goede indicator voor hoe we ons voelen. Een rustige buikademhaling voelt toch een stuk meer ontspannen dan een oppervlakkige en/of snelle borstademhaling. De eerste mindfulness op het werk tip gaat dan ook over ademhaling. Neem tijdens het werk af en toe even een momentje om te focussen op je ademhaling. Het mooie van mindfulness is dat je niets hoeft te veranderen en ook geen oordeel hoeft te hebben, je neemt alleen maar waar. Voel waar jouw adem zich nu bevindt en hoe langzaam of snel deze gaat.

Schrap het multitasken

Door te multitasken laat je jouw brein constant schakelen tussen verschillende taken en dat kan behoorlijk vermoeiend zijn. Richt je in plaats daarvan iedere keer op één taak die je (zover mogelijk) afmaakt. Plan ook vaste momenten in om je mailbox te checken.

Zeg wat vaker nee

Te veel werk(druk) kan ervoor zorgen dat je stress ervaart en stress is maar in weinig situaties productief. Mocht er een nieuw verzoekje van je leidinggevende binnenkomen, terwijl je eigenlijk al tot over je oren in het werk zit, dan is het misschien een goed idee om eens nee te zeggen. Leg wel uit waarom je nee zegt, bijvoorbeeld omdat nog een taak erbij de kwaliteit van je werk niet ten goede komt en een negatief effect heeft op je creativiteit.

Ga wandelen in je pauze

Als je een zittend beroep hebt, dan is het belangrijk om regelmatig te bewegen. Probeer ieder half uur even vijf minuten te bewegen door bijvoorbeeld naar het toilet te gaan, of een glas water te halen. Wandelen in je pauze is ook een goede tip voor mindfulness op het werk. Focus tijdens het wandelen op het gevoel wanneer je voeten de grond raken, de kleuren die je waarneemt, de geluiden die je hoort of de geuren die je ruikt.

Doe een (korte) bodyscan of meditatie

Mindfulness oefeningen die je ook op het werk kunt toepassen zijn de bodyscan en meditatie, mits je ergens een rustig plekje kunt vinden waar je niet gestoord wordt door collega’s. Eventueel kun je gebruik maken van een meditatie app. Bij een bodyscan beweeg je jouw aandacht van lichaamsdeel naar lichaamsdeel, te beginnen bij je voeten en eindigend bij je kruin. Probeer echt te voelen en niet te denken. Als meditatie kun je bijvoorbeeld een ademhalingsoefening doen.

Wil je meer ondersteuning bij (werk)stress?

Mindfulness op het werk beoefenen is al een goede stap om je stressgevoel te verminderen, maar misschien heb je wat extra ondersteuning nodig. Beter plannen kan bijvoorbeeld goed zijn om stress te reduceren, maar ook de Bach RESCUE Plus producten kunnen een steentje bijdragen. In Bach RESCUE Plus zitten naast vijf originele Bach bloesems de vitamines B5 en B12 die helpen stress aan te pakken. Je bestelt de producten van Bach RESCUE Plus in onze webshop.

Inloggen

Wachtwoord vergeten?