Herken een katten depressie

kat despressief

H et kan natuurlijk voorkomen dat je kat last heeft van stress. Stress bij katten kan een normale reactie zijn op veranderingen of ongewone gebeurtenissen. Denk aan het vuurwerk bij oud en nieuw, een bezoekje aan de dierenarts of een verhuizing. Allemaal spannende situaties voor je kat! Komt deze stress vaker voor of duurt deze voor een lange tijd? Dan spreken we van een depressie. Wij geven je tips om een depressie te herkennen en wat je eraan kan doen.

Symptomen depressie kat

Er zit een groot verschil tussen korte momenten van stress en chronische (langdurige) stress. Houd daarom goed in de gaten hoe lang de stress aanhoudt. Plotselinge stress kan bijvoorbeeld herkend worden aan: het kort likken van neus of bek, hijgen, trillen, overmatig gapen en het verstoppen op afgesloten plekken. Op het moment dat dit voor enkele dagen aanhoudt, dan begint het ongewoon te worden. Helemaal in combinatie met klachten als diarree of braken, kale plekken door overmatig likken, gedragsproblemen als het eten van voorwerpen, staartjagen, dwangmatig likken of kauwen op poten of staart. Bij dit soort langdurig gedrag spreken we van een depressie bij een kat en kan het zijn dat je kat niet meer eet door de stress.

Depressie kat behandeling

Het is belangrijk om geen overhaaste conclusies te trekken, maar eerst te observeren waar de stress vandaan komt. Als je de geschetste symptomen herkent en hebt geobserveerd, wil je vast je kat snel gaan helpen. Neem daarom altijd contact op met een dierenarts om te verifiëren waar dit vandaan komt. Zij kennen immers het ziektedossier van je huisdier. Bespreek samen de opties van een behandelplan, met of zonder medicatie en supplementen. Een dierenarts heeft namelijk ervaring met stress bij katten en weet vaak al goede opties te bieden.

Hoe kan ik mijn kat nog meer helpen bij stress?

Zelf wil je natuurlijk ook je kat gaan helpen zodat je huisdier weer zichzelf kan zijn. Met een combinatie van een rustige omgeving en het afleiden van je kat, kan je al veel betekenen. Het kan voorkomen dat je kat niet eet door de stress. Zorg daarom dat het eten en drinken van je kat op een veilige comfortabele plek staat. Hierdoor kan je huisdier in alle rust eten. Ook het spelen met je kat helpt om zich weer in zijn omgeving te laten interesseren waardoor je huisdier weer op avontuur gaat.

Ondersteun je kat bij stress

In de meeste gevallen ben jij een veilige haven voor je huisdier. Als baasje voel je namelijk vertrouwd aan en word je geur snel herkent. Door het geven van aandacht, zal je kat daarom ook snel weer het vertrouwen van veiligheid terug krijgen. Om je kat nog een zetje in de juiste richting te geven zijn supplementen een goede ondersteuning. RESCUE® Pets is een 100% natuurlijk voedingssupplement zonder alcohol die je hond gerust stelt waardoor hij of zij meer ontspannen is. Het supplement versuft niet en kan in het drinkwater gedaan worden, direct op de tong of over het eten.

Inloggen

Wachtwoord vergeten?