Kleur voor beter humeur

Kleur voor je humeur - Bach RESCUE

D e ene persoon houdt van warme kleuren, de ander van koele kleuren. En weer een ander houdt het liever bij helemaal geen kleur (zwart/wit). Er is al vaker onderzoek gedaan naar de invloed van kleur op je humeur. Er zijn zelfs theorieën dat je persoonlijkheid een bepaalde kleur kan zijn. Van de ene kleur kan je vrolijker worden en bij andere kleur kan je eenvoudiger in slaap vallen en geeft je rust. Kleur wordt door bedrijven tactisch ingezet. het is niet voor niets dat het logo van de vliegtuigmaatschappij blauw is, en de kleur van de brandweer rood. Soms zijn de veranderingen door een kleur subtiel, maar een ding is zeker, een kleur kan zeker van invloed zijn op je humeur.

Kleur komt in zoveel elementen om ons heen voor. Welke kleuren doen nou eigenlijk precies wat?

Rood de kleur van aandacht

De kleur rood, een signaalkleur is er eentje waar je niet omheen komt en direct je aandacht vraagt. We associëren rood ook met vuur en liefde, wat gelijk staat aan warmte en passie. Heb jij een spannende date? Trek dan vooral iets roods aan.

Geel de kleur van vrolijkheid

Als we de kleur geel noemen, wat is dan het eerste waar je aan denkt? Waarschijnlijk herinneringen aan de zon (vakantie), de lente/zomer, of sappig en vooral zoet fruit. Geel geeft ons een gevoel van vrolijkheid. Waarschijnlijk door die welverdiende vakantie ;). Als je elke ochtend vrolijk wil wakker worden, verf dan je slaapkamer muur eens geel!

Oranje de kleur van energie

Oranje is de kleur van een een mooie zonsondergang, een gezellig kampvuur. En van Nederland, Koningsdag, voetbal en andere sporten waar wij met Nederland voor uitkomen. De kleur oranje brengt energie en enthousiasme. Dus kan jij wel een oppepper gebruiken, zorg dan voor een vleugje oranje om je heen.

Groen de kleur van vriendelijkheid

De kleur groen staat voor natuurlijk, gezondheid en evenwicht. Maar ook voor vers en een nieuw begin. Denk hierbij aan de start van lente, dat de blaadjes weer aan de bomen komen en de eerste voorjaarsbloemen weer gaan groeien.

Blauw is de kleur van rust

Water of een heldere zomerse lucht, de kleur blauw geeft die associatie. Deze kleur brengt ons daarom een gevoel van schoonheid, rust en vertrouwen. Blauw is de meest gebruikte kleur in bedrijven. Niet voor niets dragen veel zakenlui de kleur (donker) blauw. Dat is echt geen toeval. Heb je een drukke dag achter de rug, zorg dan voor een licht blauwe kleur in je omgeving.

Paars is de kleur van creativiteit

Wist je dat de kleur paars nauwelijks voorkomt in de natuur? Het heeft iets mysterieus. En dat terwijl deze kleur in de middeleeuwen juist veel voorkwam in koningshuizen. Daar stond de kleur paars voor rijkdom. Waarschijnlijk omdat die kleur weinig voorkwam. Kon jij je die kleur veroorloven? Dan moest je wel rijk zijn, was de gedachten. Van paars krijgen we een gevoel van iets bijzonders en creativiteit.